Blogg

Inspiration

Tips & Trix

Gamla måttenheter i modern tappning
Gamla måttenheter i modern tappning från Kristina Söderströms bok Brunch - Året Runt

Det kan vara lite besvärligt att förstå måtten i gamla kokböcker.

Du kan råka på mått som heter “en smula“ eller “krydda efter behag“, vilket är ett helt annat sätt att se på ingredienslistor och recept.

Man tittade helt enkelt på konsistens och smakade av, snarare än att bara hälla i de uppmätta recepten rakt av, som vi i många fall gör idag. Här är några av de vanligaste måtten man stöter på i äldre kok- och bakböcker och deras förkortningar:

  • Ett dussin: 12 stycken
  • Ett tjog: 20 stycken
  • Ett kryddmått (krm): 1 ml
  • En tesked (tsk): 5 ml
  • En dessertsked (dsk): 10 ml
  • En matsked (msk): 15 ml
  • En kaffekopp (kkp): 1 1/2 dl
  • Ett glas: 2 dl
  • En tekopp (tkp): 2 1/2 dl
  • En nypa: Den mängd du kan ta mellan tummen och pekfingret